*In Norwegian*
Om stillingen
Universitetet i Stavanger har ledig stilling som stipendiat/postdoktor i populismeforskning ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet. Stillingen er tilknyttet Senter for kjønnstudier og er ledig fra 1. februar 2024.
Dette er en rekrutteringsstilling som i hovedsak skal gi lovende forskere anledning til faglig utvikling enten gjennom en forskerutdanning eller et postdoktorløp med sikte på faglig toppstilling.
Ansettes du som stipendiat vil du bli tatt opp på doktorgradsprogrammet i samfunnsvitenskap. Programmet omfatter relevante kurs i et omfang som tilsvarer omkring et halvt års studium, en avhandling basert på selvstendig forskning, deltakelse i nasjonale og internasjonale forskermiljø, relevant forskningsformidling, prøveforelesning og disputas. Les mer om forskerutdanningen ved UiS på våre nettsider.
Stipendiaten ansettes for en periode på tre år med ren forskerutdanning. Postdoktoren ansettes for en periode på to år.
Den som ansettes vil være tilknyttet forskningsprosjektet Polarisation, Affect, Identity: Nordic Populism and the Media Landscape (POL-AID), finansiert av Norges forskningsråd.
Dersom flere søkere vurderes å ha likeverdige kvalifikasjoner i forhold til kompetansekravene for stillingen vil vi prioritere søkere til stipendiatstilling.
Forskningstema
POL-AID-prosjektet søker å revurdere populistiske praksiser i det nordiske hybridiserte medielandskapet. Prosjektet undersøker hvordan populisme skaper og mobiliserer politiske identiteter og grensedragninger. POL-AID analyserer populistiske praksiser i fire nordiske land: Norge, Sverige, Danmark og Finland.
Den fokuserer først og fremst på å studere to trekk ved mediediskursene i disse landene:
- Hvordan gjennomgår Nordiske populistiske diskurser endring og fornyelse?
- Hvordan konstrueres identiteter og antagonismer, og hvordan får nøytrale symboler nye følelsesmessige konnotasjoner?
Vårt viktigste empiriske forskningsspørsmål er: Hvordan konstrueres identiteter, antagonismer og affektive/følelsesladet tegn i hvert land og i deres ulike medialiserte fora? For å svare på dette vil prosjektet foreta fortolkende analyser på nasjonalt nivå og komparative analyser på nordisk nivå. Dette vil være spesielt interessant med tanke på hvordan de nordiske populismene gjennomgår prosesser av endring og fornyelse, og hvilke implikasjoner dette har for de nordiske samfunnene og demokratiet. Prosjektet vil samle inn og sammenstille datamateriale bestående av tekst, bilder og videomateriale fra ulike media kilder. Prosjektet bygger på teori og metoder knyttet til diskursive og kulturelle tilnærminger til populisme. Prosjektforslag bør forholde seg til begreper som populisme, affekt, diskurs og media.
Den som ansettes forventes primært å jobbe med datainnsamling for enkelte land, men også å bidra til analyser av disse caser, samt til den tverrnordiske komparative analysen. Vi ser derfor etter kandidater som er i stand til å samle inn, tolke og analysere tekstlige datakilder fra ett eller flere av disse landene.
Det forutsettes at den som ansettes arbeider fulltid med prosjektet og deltar i prosjektarrangementer og samarbeid med partneruniversitetene (Roskilde Universitet, Universitetet i Agder, Stockholms Universitet og Helsingfors Universitet), samt deltar i det lokale fagmiljøet ved UiS. Forskningskonsortiet består av forskere innenfor medier og kommunikasjon, statsvitenskap, sosiologi og kjønnsstudier. Den som ansettes vil kunne utvikle sin egen selvstendige analyse av de innsamlede dataene til prosjektet.
Prosjektskisse
Som søker må du utarbeide en foreløpig prosjektskisse for et doktorgrads-/postdoktorsprosjekt innenfor fagområdet der det gjøres rede for problemstilling, relevans og teoretisk- og metodisk tilnærming. Prosjektskissen vil inngå i kompetansevurderingen.
I løpet av de tre første månedene av ansettelsesperioden vil prosjektskissen og fremdriftsplan bli videreutviklet i samarbeid med veilederne og utformet til den endelige planen for prosjektet.
Kvalifikasjoner
Søkere til stipendiatstilling: Du må ha en sterk faglig bakgrunn med femårig mastergrad (3+2) innenfor samfunnsvitenskap eller humanistiske vitenskaper, for eksempel sosiologi, statsvitenskap, kjønnsstudier eller medier og kommunikasjon, fortrinnsvis av nyere dato, eller ha tilsvarende kvalifikasjoner som kan gi grunnlag for å fullføre en doktorgrad.
Dersom karakteren din på masteroppgaven og veid gjennomsnittskarakter på masterstudiet begge hver for seg tilsvarer B eller bedre, er du den vi søker etter. Avslutter du utdanningen din våren 2024 er du også velkommen til å søke.
Dersom du har utdannelse fra en institusjon med annen karakterskala enn A-F ber vi deg om å legge ved en bekreftet konverteringsskala som viser hvordan karakterene kan sammenliknes med den norske A-F skalaen. Du kan bruke disse konverteringsskalaene til å beregne poengene dine for opptak.
Søkere til postdoktorstilling:Du må ha en doktorgrad i et fagområde som er relevant for prosjektet. Doktorgradsavhandlingen må være levert til bedømmelse innen søknadsfristen for stillingen og godkjent før tiltredelse.
For begge stillinger gjelder: Du må beherske et skandinavisk språk (norsk, dansk eller svensk) ved tiltredelse. Du må også ha gode ferdigheter i engelsk, både skriftlig og muntlig.
Videre legges det vekt på at du:
- er motivert, har potensial for forskning innenfor fagfeltet
- har faglige og personlige forutsetninger for å gjennomføre doktorgradsutdanningen innen ansettelsesperioden
- kan arbeide selvstendig og i et fellesskap, være nytenkende og kreativ
- er strukturert og har stor arbeidskapasitet