*In Swedish*
Örebro universitet skapar framtiden genom internationellt konkurrenskraftig forskning och erbjuder professionsinriktade utbildningar som tillhör landets bästa. Nu kan du söka jobbet som universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning strategisk kommunikation och få möjlighet att vara med på Örebro universitets fortsatta resa med samhällsuppdraget forskning och utbildning i fokus.
Ämnesområde
Ämnesområdet för anställningen är medie- och kommunikationsvetenskap.
Bakgrund
Som universitetslektor i medie- och kommunikationsvetenskap kommer du tillhöra Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap (HumUS). HumUS erbjuder utbildning på grund- och avancerad nivå inom ett brett spektrum av ämnen och områden, både i form av fristående kurser och program. Vid HumUS bedrivs även framstående forskning och forskarutbildning. Institutionen präglas av samarbete över ämnesgränserna och en vilja att kontinuerligt utveckla både utbildning och forskning.
Medie- och kommunikationsvetenskap är en del av HumUS och är ett ämne med spännande forskning och utbildning. Vår forskning bedrivs inom tre profilerade områden: diskurs, kommunikation och medier; film och medier; samt strategisk kommunikation. Utbildningen bedrivs på grundnivå, avancerad nivå och forskarutbildningsnivå.
Arbetsuppgifter
Som universitetslektor ägnar du din arbetstid åt utbildning på samtliga nivåer och forskning, samt därtill hörande samverkan. I arbetsuppgifterna ingår förutom undervisning, forskning och samverkan även utvecklingsarbete, administration, och kompetensutveckling. Undervisningen omfattar handledning, examination, kursutveckling, planering och utvärdering.
Arbetsuppgifterna utgörs av undervisning inom programmet Medier, kommunikation och PR kurserna som hör till området strategisk kommunikation och på vårt internationella ettåriga masterprogram i strategisk kommunikation, men undervisning kan även förekomma inom programmets andra kurser.
Undervisningen ska huvudsakligen ske inom strategisk kommunikation inkluderat PR, organisationskommunikation och marknadskommunikation. Specifika kurser på grundnivå kan exempelvis vara kriskommunikation, PR och platsmarknadsföring, utvärdering av PR- och informationsverksamhet, PR och organisationer och tillämpad kommunikation, retorisk marknadskommunikation samt kampanjplanering och idéarbete. Kurser som inkluderar metod- och utvärderingskompetens rör både intervjuer, grundläggande statistiska analyser och innehållsanalytiska metoder som verktyg för att bedriva och förstå strategisk kommunikation i ett alltmer digitalt medielandskap. Uppsatshandledning/examination sker på både grundnivå och avancerad nivå. Undervisning, handledning och examination sker på svenska och engelska.
Inom profilområdet finns möjligheter att samverka med pågående externt finansierade forskningsprojekt finansierade av bland annat Formas, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, The Research Council of Norway och Vetenskapsrådet. För mer information om forskningen och projekten: https://www.oru.se/forskning/forskargrupper/fg/?rdb=g313
Behörighet
Behörig att anställas som universitetslektor är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen inom ämnesområdet eller har motsvarande vetenskaplig kompetens eller någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som skall ingå i anställningen.
Bedömningsgrunder
Vid anställning av lärare prövas såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet och dessa ska ägnas lika stor omsorg. I prövningen ska meriter från samverkan med det samhälle som universitetet är en del av också värderas, liksom nationell och internationell erfarenhet och mobilitet. Lärare ska ha förmåga att informera, att samverka med det omgivande samhället och att verka för nyttiggörande av universitetets forskning. Dessutom prövas den sökandes lämplighet. Med lämplighet avses att den sökande ska uppvisa sådana personliga egenskaper som krävs för att fullgöra de aktuella arbetsuppgifterna, kunna samverka med övrig personal och bidra till utveckling av verksamheten.
Vetenskaplig skicklighet
Den vetenskapliga skickligheten ska visas genom självständiga forskningsinsatser och fortsatt vetenskaplig publicering efter doktorsexamen. Även etablering i forskarsamhället samt erfarenhet av planering, administration och ledning av egen forskning ska tillmätas betydelse.
Pedagogisk skicklighet
Vid Örebro universitet sammanfattas pedagogisk skicklighet i kategorierna pedagogiskt förhållningssätt, förverkligandet av pedagogiskt förhållningssätt samt professionell utveckling som lärare. Den sökandes pedagogiska meriter dokumenteras helst enligt Örebro universitets mall för pedagogisk portfölj och relaterar tydligt till Örebro universitets pedagogiska grundsyn.
Den pedagogiska skickligheten ska visas genom varierade insatser i utbildning såsom planering, genomförande, utvärdering och handledning. Den sökande ska kunna redogöra för sina pedagogiska utgångspunkter och ställningstaganden, ha förmåga att reflektera över den egna pedagogiska utvecklingen och lärarrollen. Den sökande ska även ha bidragit till utveckling av pedagogisk verksamhet.
Övriga bedömningsgrunder
Särskilt meriterade är erfarenhet av undervisning och forskning inom strategisk kommunikation, kriskommunikation, PR, organisationer och platsmarknadsföring och erfarenheter av uppsatshantering på både grund- och avancerad nivå samt undervisning i kvantitativa metoder. Önskvärt med intresse för kursutveckling och pedagogiskt utvecklingsarbete. Arbetsuppgifterna kräver förmåga att kommunicera, både skriftligt och muntligt, på svenska och engelska.
Önskvärda personliga egenskaper är god samarbetsförmåga och initiativförmåga. Vi fäster stor vikt vid hög närvarograd i verksamheten och ansvarstagande.
Information
Anställningen är 100 % under ca 1 år och 8 månader med beräknat startdatum 1 oktober 2024. Örebro universitet tillämpar individuell lönesättning.
Närmare upplysningar om anställningen lämnas av enhetschef Johanna Stenersen 019-30 14 24 e-post: johanna.stenersen@oru.se eller prefekt Joel Rasmussen, 019-30 14 02, e-post: Joel.rasmussen@oru.se
Vid Örebro universitet förväntar vi oss att alla medarbetare är öppna för utveckling och förändring, tar ansvar för sin egen arbetsinsats och kvalitet, visar engagemang att samverka och bidra till utveckling samt visar respekt för andra genom ett konstruktivt och professionellt förhållningssätt.
Örebro universitet arbetar aktivt med lika villkor och jämställdhet och för att vår arbetsmiljö ska präglas av öppenhet, tillit och respekt. Vi värdesätter de kvaliteter mångfald tillför verksamheten.
Ansökan
Du gör din ansökan på vår hemsida genom att klicka på knappen “Ansök”.
En komplett ansökan ska innehålla följande elektroniska dokument:
- Ett personligt brev med motivering till hur du kan bidra till universitetets fortsatta utveckling
- CV med relevant beskrivning av samlad kompetens
- Pedagogisk portfölj (enligt Örebro universitets riktlinjer)
- Vetenskaplig portfölj
- Publikationslista
- Kopior av relevanta betyg/intyg som styrker behörighet och krav
Endast handlingar skrivna på svenska, engelska, norska eller danska kan bedömas. Mer information för dig som sökande hittar du på vår Lediga-jobb-sida: https://www.oru.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/information-for-dig-som-sokande-och-sakkunnig/